Rejestr zmian
Pobierz dane XMLDrukuj informacjęSzczegóły informacji
Administrowanie targowiskiem miejskim w Witinicy
Informacja dodana do BIP w ramach etapu Zasilenie Danymi projektu Lubuski e-Urząd
Administrowanie targowiskiem miejskim w Witinicy: | ||
1.1. Zasady wnoszenia opłaty targowej – reguluje Uchwała Nr XXIV/134/2004 Rady Miejskiej w Witnicy z dnia 09 grudnia 2004 r. w sprawie określenia zasad i poboru oraz terminu płatności i wysokości stawki opłaty targowej na terenie gminy Witnica. 1.2. Opłatę targową pobiera się na terenie gminy Winnica od osób fizycznych, osób prawnych i jednostek organizacyjnych nie mających osobowości prawnej, dokonujących sprzedaży na gminnych targowiskach. Wysokość dziennych stawek uzależniona jest od rodzaju sprzedawanych artykułów i sposobu prowadzenia sprzedaży, 1.3. Dzienne stawki opłaty targowej wynoszą: a. stragan bez zadaszenia: - art. rolno - spożywcze - 7 zł., - art., pozostałe - 10 zł. b. stragan z zadaszeniem: - art. rolno – spożywcze - 9 zł. - pozostałe - 13 zł. - za każdy rozpoczęty metr kwadratowy powierzchni terenu obok straganu zajęty na wyłożenie towaru i prowadzenie działalności handlowej - 2 zł. 1.4.. Sprzedaż prowadzona na straganach będących własnością osoby handlującej: a. sprzedaż z regału, stołu, wieszaka, łóżka polowego, niezależnie od sprzedawanych artykułów - 10 zł., b.za każdy rozpoczęty metr kwadratowy powierzchni terenu obok straganu zajęty na wyłożenie towaru i prowadzenie działalności handlowej – 2 zł., 1.5. Sprzedaż z samochodu ciężarowego lub przyczepy: a. art. rolno – spożywcze - 25 zł., b. art. pozostałe - 45 zł., c. za każdy rozpoczęty metr kwadratowy powierzchni terenu obok pojazdu, zajęty na wyłożenie towaru i prowadzenie działalności handlowej - 2 zł., 1.6.Sprzedaż prowadzona w kioskach nie związanych z gruntem, stanowiących własność osoby handlującej, na ustawienie których właściciel targowiska wyraził pisemną zgodę: a. kioski typu *szczęki* - 2 zł. b. inne kioski - 2,5 zł., c. za każdy rozpoczęty metr kwadratowy powierzchni terenu obok kiosku, zajęty na wyłożenie towaru i prowadzenie działalności handlowej, mierzony w odległości 1 m. od frontowej ściany kiosku - 2 zł., 1.7. Opłatę targową pobiera się w formie inkasa: a. pobór opłaty targowej na terenie miasta Witnica powierza się Zakładowi Gospodarki Mieszkaniowej w Witnicy, b. pobór opłaty targowej na terenie sołectw gminy Winnica powierza się sołtysom tych sołectw 2. Regulamin targowiska miejskiego w Witnicy – reguluje Uchwała Nr XVIII/167/96 Rady Miasta i Gminy Witnica z dnia 14 marca 1996 r, w sprawie lokalizacji i zatwierdzenia regulaminu targowiska miejskiego w Witnicy, która określa: 2.1. Targowisko jest czynne we wszystkie dni tygodnia, 2.2. Za korzystanie z targowiska należy uiścić codziennie opłatę targową według stawek określonych uchwalą Rady Miejskiej, 2.3. Towary dopuszczone do sprzedaży na targowisku miejskim – artykuły spożywcze i przemysłowe pochodzenia krajowego i zagranicznego, artykuły pochodzenia rolnego, ogrodniczego oraz nie przeznaczone do spożycia ( nasiona, kwiaty, drzewa i krzewy owocowe i.t.p ), 2.4. Towary zakazane do sprzedaży na targowisku miejskim – napoje alkoholowe, nafta, benzyna, spirytus, trucizny oraz środki lecznicze z wyjątkiem ziół, materiały pirotechniczne, wybuchowe, broń i amunicja wszelkiego rodzaju, przedmioty ekwipunku wojskowego, 2.5.. W handlu obwoźnym zabrania się sprzedaży artykułów spożywczych – dziczyzny, przetworów mięsnych z wyjątkiem konserw w puszkach, drobiu, tłuszczów roślinnych i zwierzęcych, grzybów świeżych oraz przetworów grzybowych, dietetycznych środków spożywczych, napojów alkoholowych, 2.6. Zabrania się przewozić i sprzedawać na targowisku wyznaczonym do handlu artykułów żywnościowych przeterminowanych, produktów szkodliwych dla zdrowia, zepsutych, sfałszowanych lub fałszywie oznaczonych. 2.7.Przepisy porządkowe: a. sprzedający oraz inne osoby przebywające na targowisku powinny wykonywać swe czynności w taki sposób. Aby nie przeszkadzać w sprzedaży i zakupie, b. wyznacza się stałe miejsce działalności handlowej, c. zabrania się ustawiania towarów poza wyznaczonym miejscem i w przejściach przeznaczonych do ruchu oraz wzdłuż drogi ewakuacyjnej, d. do ważenia bądź mierzenia towarów wolno używać tylko obowiązujących jednostek mierniczych, a mianowicie metra, kilograma i litra, e. wagi i inne urządzenia miernicze należy ustawiać w taki sposób aby nabywcy mieli możliwość obserwowania czułości wag i czynności ważenia towarów. Po każdym ważeniu należy odważniki zdejmować z wagi. Odpakowywanie lub otwieranie ładunków w czasie znajdowania się ich na wadze jest zabronione. 2.8. Przepisy higieniczno-sanitarne: a. urządzenia i stragany, na których znajdują się artykuły żywnościowe oraz przyrządy i naczynia używane przy sprzedaży należy codziennie, po zakończeniu sprzedaży wytrzeć z kurzu, zmyć gorącą wodą z mydłem lub solą. Obowiązek zaopatrzenia się w gorącą wodę obciąża sprzedawcę, b. artykuły spożywcze sprzedawane na stoisku, stoliku, z samochodu, skrzyni, wozu konnego, platformy, przyczepy oraz sprzedaży z kosza, wózka, wiadra, roweru winny być zabezpieczone przed owadami i kurzem, c. artykuły spożywcze, które spożywa się bezpośrednio po kupnie (ciastka, pączki itp.) należy podawać przy pomocy odpowiednich przyrządów (widelec, łopatka, szczypce). Zabrania się nabywcy dotykania artykułów żywnościowych przeznaczonych do spożycia oraz próbowania z naczyń służących do dozowania i przechowywania tych produktów. d. do bezpośredniego opakowania art., żywnościowych, takich jak: masło, ser nie wolno używać papieru zadrukowanego lub zapisanego. Wyjątek stanowi czysty papier, na którym tylko po jednej stronie wydrukowana jest nazwa lub reklama producenta, e. naczynia i opakowania służące do przechowywania artykułów żywnościowych powinny być utrzymane w czystości oraz zamykane czystymi, ściśle przylegającymi przykrywkami. Używanie naczyń (baniek, kubków) niezgodnie z przeznaczeniem jest zabronione, f. sprzedaż warzyw, owoców oraz jagód może być dokonywana ze stoisk targowiskowych, wózków, beczek, skrzynek ustawionych na podstawach lub ułożonych na podkładach chroniących produkty przed bezpośrednim zetknięciem z ziemią, g. do odświeżania i obmywania warzyw dozwolone jest używanie tylko czystej i świeżej wody, zdatnej do picia, h. sprzedaż solonych, kiszonych i marynowanych owoców i warzyw oraz grzybów może być dokonywana tylko ze szklanych, kamionkowych lub drewnianych naczyń i opakowań. 2.9. Przepisy karne. Winni naruszenia przepisów niniejszego regulaminu podlegają karze grzywny. Orzekanie następuje w trybie przepisów o postępowaniu w sprawach o wykroczenia. |