ˆ
Zmiana wielkości treści
Zmiana kontrastu serwisu
WyłączWłącz skróty klawiatury
Zmień interlinię
Przejdź do strony głównej

Biuletyn Informacji Publicznej

Urzędu Miasta i Gminy Witnica
  • Logo Biuletynu Informacji Publicznej
  • Godło Rzeczpospolitej Polskiej
ˆ

Rejestr zmian

Pobierz dane XMLDrukuj informację

Szczegóły informacji

Administrowanie targowiskiem miejskim w Witinicy

Niniejszy dokument jest wersją archiwalną.
Informacja ogłoszona dnia 2012-04-18 01:26:47 przez Zasilenie Danymi

Informacja dodana do BIP w ramach etapu Zasilenie Danymi projektu Lubuski e-Urząd

Administrowanie targowiskiem miejskim w Witinicy:

1.1. Zasady wnoszenia opłaty targowej – reguluje Uchwała Nr XXIV/134/2004

Rady Miejskiej w Witnicy z dnia 09 grudnia 2004 r. w sprawie określenia

zasad i poboru oraz terminu płatności i wysokości stawki opłaty targowej

na terenie gminy Witnica.

1.2. Opłatę targową pobiera się na terenie gminy Winnica od osób fizycznych,

osób prawnych i jednostek organizacyjnych nie mających osobowości

prawnej, dokonujących sprzedaży na gminnych targowiskach. Wysokość

dziennych stawek uzależniona jest od rodzaju sprzedawanych artykułów

i sposobu prowadzenia sprzedaży,

1.3. Dzienne stawki opłaty targowej wynoszą:

a. stragan bez zadaszenia:

- art. rolno - spożywcze - 7 zł.,

- art., pozostałe - 10 zł.

b. stragan z zadaszeniem:

- art. rolno – spożywcze - 9 zł.

- pozostałe - 13 zł.

- za każdy rozpoczęty metr kwadratowy powierzchni terenu obok

straganu zajęty na wyłożenie towaru i prowadzenie działalności

handlowej - 2 zł.

1.4.. Sprzedaż prowadzona na straganach będących własnością osoby

handlującej:

a. sprzedaż z regału, stołu, wieszaka, łóżka polowego, niezależnie od

sprzedawanych artykułów - 10 zł.,

b.za każdy rozpoczęty metr kwadratowy powierzchni terenu obok

straganu zajęty na wyłożenie towaru i prowadzenie działalności handlowej – 2 zł.,

1.5. Sprzedaż z samochodu ciężarowego lub przyczepy:

a. art. rolno – spożywcze - 25 zł.,

b. art. pozostałe - 45 zł.,

c. za każdy rozpoczęty metr kwadratowy powierzchni terenu obok

pojazdu, zajęty na wyłożenie towaru i prowadzenie działalności

handlowej - 2 zł.,

1.6.Sprzedaż prowadzona w kioskach nie związanych z gruntem,

stanowiących własność osoby handlującej, na ustawienie których właściciel

targowiska wyraził pisemną zgodę:

a. kioski typu *szczęki* - 2 zł.

b. inne kioski - 2,5 zł.,

c. za każdy rozpoczęty metr kwadratowy powierzchni terenu obok kiosku,

zajęty na wyłożenie towaru i prowadzenie działalności handlowej,

mierzony w odległości 1 m. od frontowej ściany kiosku - 2 zł.,

1.7. Opłatę targową pobiera się w formie inkasa:

a. pobór opłaty targowej na terenie miasta Witnica powierza się Zakładowi

Gospodarki Mieszkaniowej w Witnicy,

b. pobór opłaty targowej na terenie sołectw gminy Winnica powierza się

sołtysom tych sołectw

2. Regulamin targowiska miejskiego w Witnicy – reguluje Uchwała

Nr XVIII/167/96 Rady Miasta i Gminy Witnica z dnia 14 marca 1996 r,

w sprawie lokalizacji i zatwierdzenia regulaminu targowiska miejskiego

w Witnicy, która określa:

2.1. Targowisko jest czynne we wszystkie dni tygodnia,

2.2. Za korzystanie z targowiska należy uiścić codziennie opłatę targową

według stawek określonych uchwalą Rady Miejskiej,

2.3. Towary dopuszczone do sprzedaży na targowisku miejskim – artykuły

spożywcze i przemysłowe pochodzenia krajowego i zagranicznego,

artykuły pochodzenia rolnego, ogrodniczego oraz nie przeznaczone do

spożycia ( nasiona, kwiaty, drzewa i krzewy owocowe i.t.p ),

2.4. Towary zakazane do sprzedaży na targowisku miejskim – napoje

alkoholowe, nafta, benzyna, spirytus, trucizny oraz środki lecznicze

z wyjątkiem ziół, materiały pirotechniczne, wybuchowe, broń i amunicja

wszelkiego rodzaju, przedmioty ekwipunku wojskowego,

2.5.. W handlu obwoźnym zabrania się sprzedaży artykułów spożywczych –

dziczyzny, przetworów mięsnych z wyjątkiem konserw w puszkach,

drobiu, tłuszczów roślinnych i zwierzęcych, grzybów świeżych oraz

przetworów grzybowych, dietetycznych środków spożywczych, napojów

alkoholowych,

2.6. Zabrania się przewozić i sprzedawać na targowisku wyznaczonym do

handlu artykułów żywnościowych przeterminowanych, produktów

szkodliwych dla zdrowia, zepsutych, sfałszowanych lub fałszywie

oznaczonych.

2.7.Przepisy porządkowe:

a. sprzedający oraz inne osoby przebywające na targowisku powinny

wykonywać swe czynności w taki sposób. Aby nie przeszkadzać

w sprzedaży i zakupie,

b. wyznacza się stałe miejsce działalności handlowej,

c. zabrania się ustawiania towarów poza wyznaczonym miejscem

i w przejściach przeznaczonych do ruchu oraz wzdłuż drogi

ewakuacyjnej,

d. do ważenia bądź mierzenia towarów wolno używać tylko

obowiązujących jednostek mierniczych, a mianowicie metra,

kilograma i litra,

e. wagi i inne urządzenia miernicze należy ustawiać w taki sposób aby

nabywcy mieli możliwość obserwowania czułości wag i czynności

ważenia towarów. Po każdym ważeniu należy odważniki zdejmować

z wagi. Odpakowywanie lub otwieranie ładunków w czasie

znajdowania się ich na wadze jest zabronione.

2.8. Przepisy higieniczno-sanitarne:

a. urządzenia i stragany, na których znajdują się artykuły żywnościowe

oraz przyrządy i naczynia używane przy sprzedaży należy codziennie,

po zakończeniu sprzedaży wytrzeć z kurzu, zmyć gorącą wodą

z mydłem lub solą. Obowiązek zaopatrzenia się w gorącą wodę obciąża

sprzedawcę,

b. artykuły spożywcze sprzedawane na stoisku, stoliku, z samochodu,

skrzyni, wozu konnego, platformy, przyczepy oraz sprzedaży z kosza,

wózka, wiadra, roweru winny być zabezpieczone przed owadami

i kurzem,

c. artykuły spożywcze, które spożywa się bezpośrednio po kupnie

(ciastka, pączki itp.) należy podawać przy pomocy odpowiednich

przyrządów (widelec, łopatka, szczypce). Zabrania się nabywcy

dotykania artykułów żywnościowych przeznaczonych do spożycia oraz

próbowania z naczyń służących do dozowania i przechowywania tych

produktów.

d. do bezpośredniego opakowania art., żywnościowych, takich jak: masło,

ser nie wolno używać papieru zadrukowanego lub zapisanego. Wyjątek

stanowi czysty papier, na którym tylko po jednej stronie wydrukowana

jest nazwa lub reklama producenta,

e. naczynia i opakowania służące do przechowywania artykułów

żywnościowych powinny być utrzymane w czystości oraz zamykane

czystymi, ściśle przylegającymi przykrywkami. Używanie naczyń

(baniek, kubków) niezgodnie z przeznaczeniem jest zabronione,

f. sprzedaż warzyw, owoców oraz jagód może być dokonywana ze stoisk

targowiskowych, wózków, beczek, skrzynek ustawionych na podstawach

lub ułożonych na podkładach chroniących produkty przed bezpośrednim

zetknięciem z ziemią,

g. do odświeżania i obmywania warzyw dozwolone jest używanie tylko

czystej i świeżej wody, zdatnej do picia,

h. sprzedaż solonych, kiszonych i marynowanych owoców i warzyw oraz

grzybów może być dokonywana tylko ze szklanych, kamionkowych lub

drewnianych naczyń i opakowań.

2.9. Przepisy karne.

Winni naruszenia przepisów niniejszego regulaminu podlegają karze

grzywny. Orzekanie następuje w trybie przepisów o postępowaniu

w sprawach o wykroczenia.

 
« powrót do poprzedniej strony