ˆ

RODO

Pobierz dane XMLDrukuj informację

Szczegóły informacji

KLAUZULA INFORMACYJNA (Monitoring wizyjny)

Informacja ogłoszona dnia 2020-12-09 10:26:25 przez Anna Kalinowska

Akapit nr 1 - brak tytułu

Zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), publ. Dz. Urz. UE L Nr 119, s. 1:
 
  1. Administratorem Państwa danych przetwarzanych w ramach stosowanego monitoringu wizyjnego jest Żłobek Nr 1 w Lubsku reprezentowany przez Dyrektora (adres:
    ul. Piastowska 27, 68-300 Lubsko 27,  tel. 684573553 e-mail: )
  2. Administrator wyznaczył Inspektora Ochrony Danych, z którym mogą się Państwo kontaktować we wszystkich sprawach dotyczących przetwarzania danych osobowych za pośrednictwem adresu email:  lub pisemnie na adres Administratora.
  3. Państwa dane osobowe będą przetwarzane w celu zapewnienia bezpieczeństwa dzieci
    i pracowników placówki oraz ochrony mienia Żłobka, jak również zachowania w tajemnicy informacji, których ujawnienie mogłoby narazić Administratora na szkodę.
  4. Podstawą prawną przetwarzania wizerunku dzieci, pracowników oraz innych osób zarejestrowanych przez monitoring jest art. 6 ust. 1 lit. c, e  w/w Rozporządzenia (przetwarzanie jest niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze oraz do wykonania zadania realizowanego w interesie publicznym lub w ramach sprawowania władzy publicznej powierzonej administratorowi) w związku z  art. 222 § 1 Ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. Kodeks Pracy.
  5. Państwa dane osobowe będą przetwarzane przez okres 30 dni od dnia nagrania, natomiast w przypadku, w którym nagrania obrazu z monitoringu stanowią dowód w postępowaniu prowadzonym na podstawie przepisów prawa lub Administrator powziął wiadomość, iż mogą one stanowić dowód w postępowaniu, termin ten ulega przedłużeniu do czasu prawomocnego zakończenia postępowania lub przekazania nagrania upoważnionym do tego na podstawie przepisów prawa podmiotom.
  6. Państwa dane osobowe będą przetwarzane w sposób zautomatyzowany, lecz nie będą podlegały zautomatyzowanemu podejmowaniu decyzji, w tym o profilowaniu.
  7. Państwa dane osobowych nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy (obejmujący Unię Europejską, Norwegię, Liechtenstein i Islandię).
  8. W związku z przetwarzaniem Państwa danych osobowych, przysługują Państwu następujące prawa:
    1. prawo do uzyskania od Administratora potwierdzenia, czy przetwarzane są dane osobowe jej dotyczące, a jeżeli ma to miejsce, jest uprawniona do uzyskania dostępu do nich oraz stosowanych w tym zakresie informacji, a także otrzymania ich kopii w uzasadnionych przypadkach;
    2. prawo żądania usunięcia danych jej dotyczących;
    3. prawo do ograniczenia przetwarzania;
    4. prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania;
    5. prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych
      (ul. Stawki 2, 00-193 Warszawa), w sytuacji, gdy uzna Pani/Pan, że przetwarzanie danych osobowych narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych (RODO).
  9. Państwa dane osobowe będą ujawniane osobom działającym z upoważnienia administratora, mającym dostęp do danych osobowych i przetwarzającym je wyłącznie na polecenie Administratora, chyba że wymaga tego prawo UE lub prawo państwa członkowskiego. W uzasadnionym przypadkach, Państwa dane osobowe mogą być przekazywane osobom, które wykażą potrzebę uzyskania dostępu do nagrań w związku z ich uzasadnionym interesem prawnym (interes realizowany przez stronę trzecią), a także  podmiotom lub organom uprawnionym na podstawie przepisów prawa lub umów łączących te podmioty z Administratorem, w tym podmiotom przetwarzającym dane na zlecenie tj.  usługodawcom wykonującym usługi serwisu systemów informatycznych.

Rejestr zmian

Podmiot udostępniający informację:
Podmiot udostępniający informację:
Żłobek Nr 1 w Lubsku
Osoba, która wytworzyła informację:
Osoba, która wytworzyla informację:
Data wytworzenia informacji:
Data wytworzenia informacji:
2020-12-09
Osoba, która odpowiada za treść:
Osoba, która odpowiada za treść:
L. Lewicka
Data wprowadzenia do BIP
Data wprowadzenia do BIP
2020-12-09 10:18:51
Wprowadził informację do BIP:
Wprowadził informację do BIP:
Anna Kalinowska
Data udostępnienia informacji:
Data udostępnienia informacji:
2020-12-09 10:26:25
Osoba, która zmieniła informację:
Osoba, która zmieniła informację:
Anna Kalinowska
Data ostatniej zmiany:
Data ostatniej zmiany:
2020-12-09 10:26:25
Artykuł był wyświetlony:
Artykuł był wyświetlony:
31 raz(y)
Zobacz pełną listę zmian czytanej informacji »
« powrót do poprzedniej strony