ˆ
Zmiana wielkości treści
Zmiana kontrastu serwisu
WyłączWłącz skróty klawiatury
Zmień interlinię
Przejdź do strony głównej

Biuletyn Informacji Publicznej

Gminy Otyń
  • Logo Biuletynu Informacji Publicznej
  • Godło Rzeczpospolitej Polskiej
ˆ

Odbiór odpadów

Pobierz dane XMLDrukuj informację

Szczegóły informacji

Jak segregować i kompostować odpady

Niniejszy dokument jest wersją archiwalną.
Informacja ogłoszona dnia 2014-03-04 08:41:02 przez Łukasz Jasiulaniec

Akapit nr - brak tytułu

Zasady segregowania odpadów - tabelka w lepszej jakości znajduje się w załączniku na dole strony

Kompostowanie – jest naturalną metodą unieszkodliwiania i zagospodarowania odpadów pochodzenia organicznego. Odpady nadające się do kompostowania powstają szczególnie wiosną, kiedy to wykonywane są prace porządkowe w przydomowych ogrodach i na działkach. Problemem staje się usunięcie nagromadzonych liści, trawy, rozdrobnionych gałęzi i konarów drzew. W większości przypadków, odpady te składowane są na składowisku, gdzie ulegają procesom rozkładu.
Proces kompostowania może przebiegać w pryzmach, w kompostownikach wykonanych własnoręcznie lub w termokompostownikach.   Z technicznego punktu widzenia najprostszą z metod jest kompostowanie w warunkach naturalnych. Do tej grupy metod zalicza się zarówno kompostowanie przygotowanej masy odpadów organicznych w pryzmach na otwartym powietrzu, stanowiące najstarszy system kompostowania, jak i proste kompostowanie w kompostownikach przydomowych.
Kompostowanie przydomowe można prowadzić w różny sposób. Tradycyjnie materiały do kompostowania układa się w pryzmach, tworząc warstwy kompostu przegradzane ziemią, zapewniając dopływ powietrza i przewracając go co jakiś czas. Pełnowartościowy kompost uzyskuje się tą metodą po około sześciu miesiącach.

Co możemy kompostować?
Kompostujemy substancje organiczne, które nie zawierają składników toksycznych, a przede wszystkim:
  • resztki roślinne,
  • chwasty,
  • odpady kuchenne (obierki, skorupki jaj, fusy, resztki owoców i warzyw, bez mięs i kości)
  • popiół drzewny (wprowadza potas),
  • torf,
  • gnojówka, obornik, krowieniec,
  • papier (niezadrukowany),
  •  darń, osady denne z sadzawki,
  • liście i skoszona trawa,
  •  kora drzew, trociny, drobne lub rozdrobnione gałęzie.
 
Czego nie można kompostować?
  • roślin porażonych chorobami grzybowymi, bakteryjnymi i wirusowymi,
  • związków wapnia (przyspiesza to wprawdzie rozkład substancji organicznych, lecz jednocześnie usuwa azot i blokuje rozpuszczalne w wodzie fosforany),
  • materiału niedostatecznie rozdrobnionego,
  •  materiałów skażonych metalami ciężkimi, pozyskiwanych np. z okolic dróg o dużym nasileniu ruchu,
  • materiałów wcześniej konserwowanych chemicznie np. skórki pomarańczy, bananów i innych cytrusów.
 
Zalety kompostowania:
  • zmniejszenie o 30-50% ogólnej ilości odpadów kierowanych na wysypiska,
  • unieszkodliwienie odpadów pod względem sanitarno-epidemiologicznym,
  • produkcja kompostu niezbędnego dla zapewnienia urodzajności gleb (w Polsce ok. 60% gleb ma niedomiar humusu),
  • proste technologie kompostowania,
  • niski koszt inwestycji i eksploatacji,
  • łatwość składowania niewykorzystanego kompostu.

Załączniki

« powrót do poprzedniej strony